bloglovin

Jippie :)

Hejsan :) Nu har jag varit hemma en stund. (det tog 45 minuter att hem med min tunga väska :O ) Och Tussan levde! Hon är nog lite förkyld... Och hon hade ett sår på ena läppen. Hon blev kanske förkyld på tävlingen? Jaja hon levde i alla fall nu :) Nu ska jag göra lite mer läxor sen ska jag åka till stallet och vara med Tussan. Ni får en gammal bild tills jag hinner ladda upp dom jag tog i lördags.
© Foto: Elin (jag) Kamera: Sony Cyber-shot carl zeiss

Rast

Nu har jag rast :) I morse ville Tussan inte äta så hon är typ sjuk... Hoppas att hon lever när jag kommer hem!
Min lilla Tussan
© Foto: Elin (jag) Kamera: Sony cyber-shot carl zeiss

Skolfotot gick...

Ganska bra faktiskt! Jag kommer ju säkert att bli jätte ful men jag hoppas att det blir bättre än förra året. Nu har jag varit i stallet och ridit och travat! Jag hinner inte skriva så mycket nu för jag har franska glosor, dialoger och övning på att ställa frågor tills på onsdag. Och jag glömde ju så klart att göra lite i helgen... Vi hade Hemkunskap och skulle egentligen slutat 15.20 men det blev senare så jag slutade 15.50... Skriver mer i morgon :)

Rast

Nu har jag rast :) Sen kvart i två till hav tre ska vi ta skolfoto... Haha wish me good luck!

Ridning

Hejsan på er :) Idag har jag ridit jätte mycket kan man väl säja. Jag red först på min lilla Lazda (fick trava lite idag och hon haltade ingenting alls!!!) och sen följde jag med min kompis Josephine (inte hon på jossexd) till hennes häst och fick rida lite! Tack så mycket Jossan! Hennes lilla Putte är såå söt! :) I morgon ska vi ha skolfoto i skolan :O Jag blir alltid jätte ful på skolfotona... Och sen ska vi ha hemkunskap! Vill ni veta mitt schema på måndagar?
1. matte och no i 1,1/2 timme 2. So i 55 minuter 3. Svenska i 1 timme 4. Lunch i 1 timme 5. Eget arbete i 50 minuter 6. Hemkunskap i 1 timme och 20 minuter. Vi börjar åtta och slutar 15.20... Ganska lång dag. Och nu måste jag börja med No:n vi har. Vi ska ha det arbetet i fyra veckor men det  är ju bra att börja i tid. Och så ska jag göra klart alla reklambilder. jag berättar mer i morgon om hur det gick på skolfotot haha :)

Städning :)

Hejsan på er! Idag har jag städat mitt rum (det behövdes verkligen... hehe) och kaninrummet. Vi har ett rum i garaget där kaninerna är på vintern. Så nu är det rent och fint för dom :) Och jag har varit i stallet också. I morgon får jag trava lite smått också! :) Och i morgon ska jag till en kompis och följa med henne till hennes här. Josephine heter hon (inte hon på jossexd som jag har i länklistan). Jag kanske ska gå ut och fota lite sen men jag måste göra lite läxor först. Här kommer några bilder jag tog för typ en vecka sedan :)
© foto: Elin (jag) kamera: Sony cyber-shot carl zeissS

Stallet snart :)

Hejsan på er! Nu sak jag snart till stallet :D Det ska bli kul :) Mamma berättade att tidigare idag så hade en som bor där vi har Lazda varit ute i hagen och plockat brännässlor och då hade Lazda kommit fram och ätit upp dom! Så gulligt men det borde ha bränts lite på tungan... Haha hon är rolig lilla Lazda <3
Idag har vi hämtat familjens nya dator! :D En MacBook Pro. :) Jag själv har ju en MacBook men dom är nog ganska lika :) MacBook Pro är nog lite snabbare. Idag har varit en rolig dag i skolan! Vi har börjat "designa" våra kuddar i syslöjden :) Det är kul för man får välja nästan precis vad man vill göra med den. Och sen hade vi utvärdering av veckan och fika. Mums :) Det har vi varje fredag. Och så hade vi ju franska och det var väl mindre kul med alla läxor... Men men, man kan inte lata sej hela tiden ;) Nu ska jag fundera lite mer på hur min kudde ska se ut och göra lite mer läxor och sen åka till stallet.
© Foto: Frida i stallet där vi har Lazda

Rast

Nu har jag jätte lång rast :D Jag och Liza sitter och gör ingenting typ haha :) Jo en sak, stör oss på att vissa är lite jobbiga och kastar bollar på oss hela tiden... Jaja. :) Har i alla fall haft rast sedan 12 och börjar halv två :) Liza har fått sin Nikon d3000 nu och jag vill ha den med!!!!!! Det blir jätte fina bilder :) Här kommer en gammal bild för jag har inte hunnit fota nu när skolan har börjat.
© foto: Elin (jag) Kamera: Sony cyber-shot w110 med carl zeiss vario tessar optik

Sorry...

Men jag har haft fullt upp med läxor och sånt så jag har inte hunnit. Sitter fortfarande med en läxa... Jaja jag får skriva mer i morgon. Har varit en händelserik dag kan man väl säga... Godnatt :)

(Rubrik)

Läxor läxor läxor läxor... Inte kul alls. Idag har det blåst jätte mycket! Och när det blåser blir jag såå trött. Och orkar inte göra någonting, särskilt inte läxorna! Och det är ju inte jätte kul i skolan heller... Men i stallet är det kul! Lazda var så söt idag, hon har ju varit ute hela dagen så hon var jätte trött haha :D <3 Har inte så mycket nya bilder nu för jag hinner inte fota så mycket nu när det är skola... Men det kanske kommer i morgon eller senare i veckan. Idag hade vi gladiatorerna på gympan. Är det någon som vet vad det är? (inte för att jag tror att någon som inte går i min klass läser bloggen men...) Det är JOBBIGT! Men det är ganska kul också =) Men jag blev jätte trött och det tror jag att alla i klassen blev faktiskt haha ;D Nu ska jag kolla på det sista av fångarna på fortet hahaha :D Det är jätte kul faktiskt :) Skriver mer i morgon :)

Läxor...

Haha nu sitter jag här och gör läxor... :( Tråkigt! Det är ju ganska kul och träffa alla när skolan börjar men när man får läxorna... Nej. Inte kul. Men men man måste göra dom. Idag var det en som kom och berättade om våld och krig och sånt. Han hade varit i ett krig som ambulanskörare eller nåt sånt :O Det var ganska bra i alla fall :) Och det var ju skönt att inte ha lektioner. När jag har gjort lite mer läxor ska jag åka till stallet :D Det är skönt att åka till stallet för då tänker man bara på det och får en paus från allt annat. Om det är mycket i skolan eller om man har det jobbigt med kompisarna är det jätte skönt att åka iväg till stallet och ta hand om Lazda. Så det ska bli kul sen :) Här kommer en annan bild jag tog när jag var ute och fotade för några dagar sen.
© Foto: Elin (jag)

Grattis grattis! <3

Grattis På födelsedagen världens bästa Liza (på Lizierella.blogg.se)!! <3 Hoppas att du får en bra födelsedag! :D

Regn...

Nu regnar det jätte mycket hemma :( Hoppas det slutar snart men någon sa att det skulle regna jätte mycket i morgon också. I morgon kommer det bli en skön dag i skolan! Vi ska bara lyssna på något om våld eller nåt och så har vi jätte lång rast på lunchen :D Och så fyller Liza år!!! Kul kul! Här kommer en bild från när jag var uta och fotade lite igår :D
© Foto: Elin (jag)

Tävling idag :D

Ja som ni vet var jag på en kaninhoppningstävling idag :D Tussan hoppade ju medelsvår och i grundomgången rev hon ett hinder. Och då gick hon vidare till final. Där rev hon ett hinder till. Men det var väldigt bra för det var bara andra gången hon har hoppat på den höjden :) Och Maja hoppade lätt. I första omgången rev hon inget hinder så hon gick till final. Men hon var lite seg haha :D Men det blev bätter i finalen men hon rev ett hinder. Sen fick vi vänta länge... Men sen var det prisutdelning :) Och då kom jag tvåa med Tussan!!!! :D :D :D Och Maja kom sjua :D Så det gick jätte bra! :D Här kommer en gammal bild på när Tussan hoppar =)
© Foto: en släkting

Friidrottstävling

Idag har min lillasyster tävlat igen! Det gick riktigt bra faktiskt, hon kom trea i 60 meter och längd. Och det var DM och hon kom trea med stafettlaget (4x80 m). Och hon kom trea i DM i 60 meter och längd också så hon fick med sej fem bronsmedaljer hem haha :D Vi har varit borta hela dagen så det är därför jag inte har hunnit skriva något. Och i morgon ska jag på kaninhoppning så jag hinner bara skriva på  kvällen...
Maja
Tussan
© foto: Elin (jag)

Banangodis och halstabletter

Hej på er igen! :D Nu har jag slutat skolan och varit och köpt lite grejer. Min lillasyster köpte nya skor (mörkblå converse) och en ny väska (rosa björn borg) och så har jag köpt halstabletter för jag har jätte ont i halsen. Och så var vi och köpte lite nytt foder till Lazda och banangodis! Haha jag vet, det låter konstigt men hon älskar bananer :D Så varje dag när vi har stretchat (stavning...) ska hon få en banangodis så att hon blir snällare att stretcha. Och när hon smakade på den idag så såg det ut som hon tänkte: "Gott!!!! Men... varför är bananen hård? Mums vad gott det var. Meeeeeeeeeeeeer!!!" Hahaha :D Hon är gullig <3 Och eftersom jag slut på nya foton blir det en gammal bild igen... (förlåååt haha)
© foto: Elin (jag)

Rast

Nu har jag jag lunchrast och sitter och redigerar bilder. :D Jag har en lektion kvar som börjar om 40 minuter. Sen slutar jag 20 över två. Ganska långa dagar har vi... Men jag hade tänkt att jag skulle visa en bild jag hade fixat nu men den var för stor haha :D Men jag bloggar mer sen.

Otursdag

Hej på er alla :D Idag hade jag otur! Vi i åttan får ju "välja" trä eller syslöjd men niorna får välja först. Och då var det för många i våran klass som ville ha träslöjd så vi fick lotta om vilka tre i våran klass som var tvungna att gå på syslöjd. Och gissa vem som fick ta syslöjd?? Jag så klart. Och Josse och en som heter Erik. Så nu måste jag ha syslöjd hela terminen. Och få betyg i det. Jaja. Vi spelade ju minigolf som ni vet. Men det gick inte lika bra denna gången. Jag fick 58 slag haha :D Men jag vann i min grupp i alla fall. :D Och så vann jag en popcorn! Och det gjorde Liza också. Haha :D

Skola idag

Hejsan på er :D Idag har jag varit i skolan igen efter sommarlovet. Det var ganska kul, i alla fall att träffa alla klasskompisar och dom nya som började i 6:an. Jag började ju i 8:an nu. I morgon ska vi ha klassens dag och vi ska spela minigolf! Haha som ni alla vet så är ju jag super bra på det så det kommer nog gå bra hahaha ;D Hrm vi får väl se hur det går denna gången haha :D Men men jag ska komma till saken. Idag var det fint väder igen!!!! Det har ju varit så regnigt och blåsigt men idag var det soligt och varmt igen. Lagom till skolan börjar så klart. Och idag har Lazda varit hos en hästosteopat igen och det gick bra! Hon hade typ en ny blödning i en muskel och en led som hade flyttat på sej för att hon hade halkat i hagen. Men nu ska hon ha broddar på sej så får vi se hur det går. Men det är ju synd att hon har varit skadad hela sommaren. För man märker hur hösten börjar komma! Usch det blir ju mörkt tidigare och löven börjar vissna och sånt. Och jag har ju hittat svamp också och svampar kommer väl på hösten? Men det är fint på hösten också med alla färger så jag ser fram emot att fota mer höstbilder! :D Haha men jag tänkte att jag kunde visa er mina favoritbilder från sommaren. Hoppas att ni gillar dom :D
Denna bilden tog jag hos Beckan för ett tag sen. Jag vet faktiskt inte vad den heter men jag är ganska nöjd med den. Gillar ljuset =)    © Elin
© Foto: Jag Kamera: Sony Cybershot dsc-w110 med carl zeiss vario-tessar

Snabbis :D

Hej. Jag ska iväg till farmor och farfar för vi ska äta där och sen kanske jag ska till en som heter Caroline. Så jag hinner inte blogga så mycket idag. Och det är ju sista dagen på sommarlovet idag! BUHUUUU! :'( Så jag måste packa ner alla sakerna i kväll. Men en grej som är lite kul är att vi ska få nya grannar! Dom ska bygga ett nytt hus. Kul kul! :D

Veckans blogg

Veckans blogg är Lizas fotoblogg. Hon skriver om allt möjligt men mest om fotografering. Hon tar jätte fina bilder så ta en titt på hennes blogg också :D Hennes länk ligger menyn.

License to Wed

Som jag berättade igår var vi och hyrde en film igår. Den hette License To Wed och var jätte rolig. :D Den handlar om Sadie och Ben (Jag tror att han hette så) som vill gifta sej. Men om man ska gifta sej i den kyrkan som dom vill måste man gå igenom ett prov som prästen (Som hette Frank) håller i. T.ex. att ta hand om robotbarn som skriker eller öva på att bråka. Haha den är verkligen rolig. :D
© Bilder från Google

Waterdrops

Hej igen :D Nu har jag varit ute och fotat lite till. Det har ju regnat så jag passade på att ta på vattendroppar. Och vi har varit och hyrt filmer. Licens to wed (eller Bröllopsprovet som den heter på svenska) och Harry Potter och fången från askaban (stavning). Det var min lillasyster som ville se den sista haha :D
© Foto: Elin

Bilder :D

Här kommer några bilder jag har tagit idag.
© Foto: Elin

Dålig updatering...

Ledsen för den dåliga uppdateringen! Men nu kommer bloggning för flera dagar :D
Fredag:
Vi var iväg på marknad och sen fick jag jätte ont i huvudet... :( På marknaden köpte jag ett armband typ :D Det var ganska fint tycker jag i alla fall. Och så köpte vi vindruvor och jätte stora körsbär. Dom var jätte goda :D Sen på kvällen kollade vi på friidrott.
Idag:
Jag har varit i stallet och ridit (barbacka igen) på Lazda. Och nu ska jag ut och springa med Tussan som fyllde fyra år igår haha ;D Dom måste ju träna till hopptävlingen nästa söndag. Sen ska jag kanske baka om jag hinner och kanske fota lite om kameran har batteri :D Mer inlägg kommer nog lite senare.
Armbandet jag köpte på marknaden. Dålig bild, jag vet men det är datorkameran :)
© Foto: Elin

Städdag idag

Idag har jag städat, skrubbat och målat Tussans innebur. Det var jätte jobbigt för allt smuts fastnar i botten så det tog typ en timme. Men jag blev faktiskt nöjd men jag ska måla den en gång till i morgon för färgen måste torka... :(
Jag har precis kommit hem från stallet och Lazda haltade lite igen. :'( Och när jag var ute och red (barbacka) sköt dom på skjutbanan och sköt duvor så Lazda tyckte att det var lite läskigt!
Här kommer några bilder på kaninerna :D
Tussan
Maja
© Foto: Elin

Bildbomb från dagen med Josse

Josses gulliga hund Nemi

Ja... En larv kanske...?

Det hade regnat mycket
Så det var väldigt blött
© Foto: Elin

Ice cream

Nu har vi varit och köpt massor med glass! :D Vi köpte vanlig vanilj, choklad med kakaobönor, vanilj med kolasås, en annan vanilj, hallon, vanilj/chokladkola, vanilj med jordgubb, typ rabarber och kanske någon mer kommer inte ihåg :D Mums mums nu ska det ätas glass. Haha hoppas den inte är lika rinnig som den glassen jag och Liza åt i helgen... Men detta är glass på burk eller vad man säger och det var på pinne :D
Den glassen jag och Liza åt i helgen

© IsJustElin.blogg.se foto av mej

Glass i stora lass...


Om ni inte ser texten står det : Chokladglass, Jordgubbsglass, hallonglass, kolasås, jordgubbssås, chockladströssel och fruktströsssel :D Prova göra eran egen drömglass på http://www.dromstrut.siaglass.se/
© IsJustElin.blogg.se glass made by mej haha :D

Favoriter

Hej :D Som ni vet har jag varit hos Liza i helgen och vi har fotat jätte mycket. Jag har visat dom flesta bilderna men jag tänkte visa vilka som är mina favoriter från helgen. Några hamnade i den nya headern. Här kommer dom i alla fall.
@ IsJustElin.blogg.se foto och redigering av mej

Ny Design

Nu har jag en ny design. Vad tycker ni? Jag blev jätte nöjd :D Bilderna (nästan alla) är tagna hos Liza.
@ IsJustElin.blogg.se designer och foton av mej

God morron

Det var ju meningen att jag och Liza skulle kolla på 2012 igår kväll. Men vi kollade på en annan film efter halva typ. Den hette Stardust. Den är väl ganska bra. Vi var ute och fotade lite mer och mötte två katter som typ skulle bråka. Men dom sprang iväg så vi han inte ta några bilder... Men nu ska vi nog iväg en sväng igen. Men det är nog lite dåligt väder på gång så vi får se. På tal om film så är min(a) favoritfilm(er) Twilight, New Moon och Eclipse och säkert den fjärde med. Och så får jag ju inte glömma The Proposal. Den är verkligen rolig! Vilka är era favoritfilmer?

Film

Nu vet jag och Liza vilken film vi ska se på i kväll. Det blir nog 2012. Haha ville bara berätta. ;D
@ IsJustElin.blogg.se bild av google



Hej igen =)

Nu har jag och Liza varit ute och fotat lite. Vi fick kanske inte dom bästa bilderna men några var ganska bra i alla fall ;) Vi ska ut senare när solen går ner typ och då kanske det blir bättre. Men här kommer i alla fall dom jag har fotat.
@ IsJustElin.blogg.se Foto av Elin

Tjena tjena =)

Nu sitter jag hos Liza och vi kollar på olika trailer till filmer. Case 39 verkar vara jätte läskig haha =) Eller så är det bara jag som är lite lättskrämd... =) Jag har haft lite bråttom idag så jag har inte kunnat skriva så mycket. I morse var jag i stallet och red och så och jag kom inte hem förrän halv ett. Och så skulle jag ju vara hos Liza klockan två =) Men nu hinner jag ju haha =) Vi ska nog fota lite så det kommer nog mycket bilder senare =) Har ni något tipps på bra filmer så skriv gärna!! Här kommer några foton jag har tagit hos Liza en annan gång.
Denna bilden tog jag hos Beckan för ett tag sen. Jag vet faktiskt inte vad den heter men jag är ganska nöjd med den. Gillar ljuset =)    © Elin
@ IsJustElin.blogg.se Foto av Elin

Regnig dag...

I dag har det varit ganska dåligt väder... Men det är ganska skönt när man ska rida att det inte är för soligt och varmt. Man måste ju ha ridbyxor, hjälm, vantar skor & shaps/ stövlar... Ganska varmt! Men i alla fall så har jag övat ganska mycket på sitsen nu när Lazda har varit skadad och idag kom jag på det =) Jag kom på precis hur jag skulle sitta så jag fick den lodräta sitsen!! =) =) =) Haha lampan tändes =) Så jag var ju så klart jätte glad och hade tänkt baka när jag kom hem men... När det är så tråkigt väder blir man ( eller i alla fall jag ) väldigt trött så jag somnade ju så klart. Haha =) I morgon ska jag i alla fall till Liza och sova över. Om det blir fint väder kanske vi sover i tält igen =) Hoppas bara att det inte är lika kallt som förra gången. Då var det jätte kallt på kvällen och jätte varmt på morgonen. Och denna gången får jag inte glömma kamerasladden till datorn som jag glömde förra gången... Klantig som jag är ibland. Tack till Liza förresten för att jag blev veckans blogg. Jag tänkte också visa ett kort på lilla gulliga Tussi i stallet. Kortet är tagen med mobilkameran så det är väl inte den bästa kvalitén men jag har ju glömt att ladda kameran...
Och en bild från när jag har varit hos Liza en annan gång

© IsJustElin.blogg.se foto av Elin

Hej =)

Idag ska jag typ inte göra något speciellt. Kanske klippa gräset... Vi har en ganska stor trädgård så det tar ett tag. Våran klass ska samla ihop pengar till en klassresa och vi måsta göra något under sommaren. Men jag får se =) I går spelade vi ju minigolf. Det gick ganska bra! Vi spelade 18 hål och jag gjorde 7 spik eller vad det heter =)  Men jag fick en 6:a så jag förlorade... Eller jag kom trea men jag hade tänkt att jag skulle vinna över pappas bror men han kom tvåa. Men jag slog mitt rekord för jag fick bara 41 poäng =) Haha det var kul =)
© isJustElin.blogg.se bild från google

Några bra saker...

nu har jag varit i stallet och ridit. Det gick väl gaska bra men såret var inte helt läkt. Men det var i alla fall bättre än igår. Det är jobbigt med alla Lazdas skador, jag som hade längtat efter denna sommaren jätte länge... Plus att Lazda typ var i sin bästa dressyrform någonsin. Men jag har kommit på några bra saker med att hon har varit skadad länge. 1. Hon har inga andra spänningar 2. Hon har blivit mycket snällare och gosigare 3. Hon verkar gladare
Och sist men inte minst... Hon kommer till en i hagen!!!
Det har hon aldrig gjort förut. Hon brukade springa iväg så fort man kom närmare än tre meter. Här kommer en bild från i vintras när jag skulle få tag på henne i hagen.
Då galopperade hon iväg i full fart. Så något bra finns det väl med att hon har haft alla skador...
© IsJustElin.blogg.se foto av Elin

Stallet

Nu ska jag till stallet och rida =) Lazda fick ett sår igår så jag hoppas att det har läkt. Skriver mer inlägg senare.
© IsJustElin.blogg.se foto av Elin

Hej =)

Idag åkte jag och Jossan till stallet där min häst står typ vid nio. och jag travade för första gången på jätte länge! Och sen åkte vi hem och åt. Sen åkte vi till hennes häst och då fick jag prova att rida på honom och hon red på en annan. =) Det var jätte kul för jag har inte ridit "ordentligt" på jätte länge. Vi red i ridhuset och det var väldigt varmt! Och min kondition just nu är väl inte den bästa kanske... Men i alla fall har jag precis kommit hem. Därför har det inte blivit några inlägg tidigare idag. I morgon ska jag rida ut med en annan i samma stall jag står i och sen ska jag spela minigolf med lita av våran släkt för pappas bror har fyllt år. Det ska bli kul men jag är inte direkt proffs på minigolf hahaha =) Hoppas alla får en bra kväll =)

Dammsuga... :(

Hej igen. Nu ska jag dammsuga och städa mitt rum för Josephine ska komma sen =) Skriv gärna en kommerntar vad ni tyckte om bilderna från "resan". =)

Bilderna

Jag har tagit massor med bilder dom här dagarna. Här kommer några. (eller ganska många haha ) Några är tagna första dagen och då var det väldigt blåsigt och det regnade lite. Men andra dagen var det mycket finare och jag badade till och med. Eller man kan kanske inte kalla det för att bada men jag doppade mej i alla fall =) Det var väldigt kallt i vattnet. Där vi var är det ganska litet men det är jätte fint på en ö typ och det kommer in massa båtar hela tiden =)
Bilder från första dagen:
Utsikten från ett fönster
En kvarn
Några båtar och små stugor typ
Några hus
Det var mycket vågor
Så det skvätte ganska mycket
Bilder från andra dagen:
Molnet ser lite ut som ett hjärta haha =)
Vi var på ett utkiksberg
Det är fin utsikt
En segelbåt
Och en liten fyr =)
Det var lite av bilderna jag tog på våran lilla "resa" =) Hoppas att ni gillar dom
© IsJustElin.blogg.se Foton av Elin

Hemma igen =)

Nu är jag hemma igen =) Tack Liza för att du skrev på min blogg så länge =) Vädret har väl inte varit jätte bra... Men men =) Nu ska jag till stallet, bilder från "resan" kommer senare =)

Heej :)

Hej haha i går hann jag inte skriva i min eller här i elins :) I dag kommer hon hem jag tror det iallafall! Hahah ja nu lyssnar jag på Kesha- your love is my drug hahah den är faktiskt bra ;D.. vad ska ni göra idag? det är ingen sol men ändån 20 grader varmt. Hahah i går satte jag upp mitt hår jätte fint typ ena sidan tog jag åt sidan med ett hårspänne jätte fint faktiskt har samma idag! I gå rvar mina kusiner Ella och Noah hoss oss ;) dom är fem och sex år. ella ska börja skolan nu hahah ;) jajaja Fick bra kort i går ;) <3
puss / Liza= Lizasfoto.blogg.se!